Великдень в різних країнах світу

    hristosvoskresНімеччина. Зазвичай, перед Великоднем німці влаштовують генеральне прибирання будинку і прикрашають свої оселі зеленими гілками, крокусами і нарцисами, гілками верби та берези, першими паростками трави або колоссям жита. У Німеччині також є звичай прикрашати яйцями дерева. Основною частиною свята є розкішний бенкет з безліччю страв, який символізує собою закінчення Великого посту.

    Італія. Як і в багатьох країнах, пасхальні урочистості в Італії починаються зі Страсної п'ятниці, коли вся родина збирається на пісний обід. Вони їдять суміш морепродуктів - великих королівських креветок, кальмарів, мідій і устриць. Після вечері подають свіжоприготовану каву еспрессо з традиційною випічкою каннолі, панеттоне і тірамісу. У Великодню неділю сім'ї збираються на бенкет зі смаженим ягням, спеціальними стравами з пасти - лазаньєю та манікотті. На десерт зазвичай подають солодку випічку, прикрашену круто звареними яйцями і скоромними булочками у формі хреста.

    Франція. Французи за кілька тижнів до свята прикрашають вітрини магазинів святковими кроликами з білого і темного шоколаду, фігурками курчат, рибок і дзвіночками. Цікаво, що кролики і курчата - "міжнародні" символи Великодня, а риби і дзвіночки в якості великодніх прикрас можна зустріти тільки у Франції. Французька великодня риба називається "Пуассон д'авріл" (буквально - "квітнева риба"). У багатьох магазинах можна купити рибок з шоколаду. "Літаючі дзвони" - ще одна важлива великодня традиція Франції.

    Греція. Приготування до свята Великодня в Греції починається у Чистий четвер, коли жінки традиційно готують "цурекію" (солодкі скоромні булочки) і фарбують яйця в червоний колір. Деякі господині кладуть фарбоване яйце в центр тіста для "цурекії" перед випічкою. Традиційний суп "маяріца" готують рано вранці в суботу напередодні Великодня. Його з'їдають після нічної служби в той самий день. Вранці в суботу господині готують "магіріцу". Незадовго до півночі люди збираються в церкві з білими свічками, які вони запалюють від "Святого вогню".

    Великобританія. Серед поширених по всій країні великодніх традицій можна виділити обмін фарбованими яйцями, випічкою і гарячими здобними булочками. Напередодні Великодня, у Страсну п'ятницю, повсюдно печуть хліб і булочки у формі хрестів. У Народному музеї Кембриджу навіть зберігається шматочок подібного хліба, випеченого ще в 1919 р. в селі Вест-Вреттінг.

    krashankiІндія. Хоча християн в Індії налічується всього 3% від загального числа населення, свято Великодня відзначається пишно й урочисто. Християни по всій країні, особливо в Мумбаї, на Гоа і в північно-східних регіонах, ретельно готуються до святкувань. Традиції відзначати Пасху в Індії сягають корінням у ті часи, коли ця країна була колонією Великобританії, Португалії та Франції. У великодній час в магазинах продаються гарно розфарбовані яйця і шоколадні кролики, і люди дарують їх один одному

    Португалія. Великодній стіл у Португалії зазвичай вінчає солодкий пиріг "Фолар де Паскоа". Його, зазвичай, подають на сніданок перед пасхальної заутренею, але частіше - на десерт після святкової вечері. У Великодню неділю португальці подають на стіл м'ясну страву. Так, популярністю користується смажене порося "Лейтан" зі смаженою картоплею та овочами, а також свіжоспеченим хлібом. Смачний десерт, який у Португалії вважається традиційним пасхальним частуванням, - покритий карамеллю мигдальний пиріг "Амендоаш", зазвичай розфарбований у різні кольори.

    США. У Новому Орлеані щорічно проводиться великодній фестиваль "Марді Гра", в рамках якого проходять паради, концерти джазових ансамблів та численні вечірки. На великодній обід в Америці подають смажену шинку з картоплею та іншими овочами. Спеціальне блюдо - смачні здобні булочки у формі хреста. Найпоширеніший великодній подарунок - це, звичайно ж, великодній шоколадний кролик.

    lib.if.ua

     

    © 2013. School13, Kyiv, Potapova,3. All Rights Reserved.